Ervaringen

Omdat het verschil tussen Nederland en Curaçao groot is kunt u sommige dingen vooraf beter oefenen.
Op deze website bieden wij u daarom een Nederlandse ervaring. We vragen u om de dingen te doen zoals ze in Nederland ook gaan. U kunt het zien als een gratis oefening.

Lees hier de ervaringen van anderen

‘Zoals zo vele nam ook ik de beslissing om in Nederland te gaan wonen. Het was geen gemakkelijke beslissing om al mijn naasten achter te laten, mijn gewoontes, mijn werk enzovoort. Maar vandaag kan ik zeggen, zoals ik er nu bij zit, zelfs met alle obstakels die er waren, was dit een van de beste beslissingen die ik heb genomen.‘ ‘Het duurde niet lang voor ik geconfronteerd werd met de werkelijkheid. Ik had me niet goed voorbereid op hoe de dingen er in Nederland aantoe gaan. De situatie viel me emotioneel zwaar. Iedere dag leek het slechter met me te gaan. Ik vroeg mezelf af wat ik moest doen, ik had me beter voor moeten bereiden!’
Stephanie
Ik vond het altijd al belangrijk om mensen te helpen. Daarom koos ik de opleiding sociaal werk toen het kon. Door het werken met allerlei verschillende mensen leerde ik dat iedereen andere uitdagingen heeft in het leven en dat problemen soms met een beetje hulp helemaal opgelost kunnen worden. Zeker voor de mensen die nog niet lang in NL zijn is het vaak extra moeilijk om hun zaken op orde te krijgen. Nederland is vol met regels en dat maakt het complex. Voor meer informatie over mijn werkervaring nodig ik u uit om op mijn LinkedIn profiel te kijken. Link: (1) Laura Cleofa- van der Zwet MSW | LinkedIn Ik groeide hier in Nederland op als adoptiekind uit Colombia bij twee Nederlandse ouders. Daarom is het voor mij makkelijk om aan andere uit te leggen wat belangrijk is als je in Nederland komt wonen. Toen ik mijn man Djurving leerde kennen en hij in Nederland kwam wonen zag ik nog beter wat de verschillen tussen Nederland en andere landen zijn. Ik ging onderzoek doen naar de cultuurverschillen tussen Curaçao en Nederland. Daar leerde ik heel veel van. Net als van de ervaringen die ik op deed in onze relatie. We zijn inmiddels 19 jaar samen en ik kan zeggen dat onze verschillen mijn leven verrijken. Ik voel mezelf nu Colombiaanse, een klein beetje yu Korsow en natuurlijk Nederlands.
Laura
Ik ben naar Nederland gekomen om hier mijn school af te maken. Jaren daarvoor werd ik getekend als honkbalspeler waardoor ik eerder van school ging dan de meeste. Helaas lukt het niet om mijn sportdroom waar te maken en toen moest ik beslissen wat ik met mijn toekomst wilde. Op Curaçao kon ik geen volwassenonderwijs volgen om mijn basisdiploma te halen. In Nederland kon dat via een avondopleiding wel. Ik pakte me koffers en vertrok. In Nederland mocht bij de ouders van Laura verblijven. Ik had weinig familie hier, niemand in de buurt. Het was een perfecte start voor mij want ik belande midden in de Nederlandse gemeenschap. Dat betekende dat mijn Nederlands beter werd en dat ik de Nederlandse gewoontes van dichtbij kon zien. Het werd mij duidelijk dat hier in Nederland niets voor jou gedaan wordt. Je moet de dingen die je wilt bereiken echt zelf regelen. Het betekend dat je stap voor stap moet gaan. Dat is positief want dat is super leerzaam en het verbeterd je Nederlands. Een voorbeeld is werk, je begint niet met een droombaan. Ik begon met een baan die ik op Curaçao nooit zou doen. Na een jaar ging ik naar een ander en daarna weer een ander tot ik een plek vond waar ik tevreden was. Ik zou zeggen dat het opbouwen van mijn leven hier best stabiel en comfortabel ging in vergelijking met andere mensen die ik ken. Bij vele heb ik gezien dat zij zich niet goed genoeg voorbereid hadden en in Nederland allen omringt werden door Antilianen. Dan blijf je eigenlijk de gewoontes van Curaçao behouden maar dat werkt hier in Nederland niet. Voor de meeste mensen is het niet mogelijk om in een Nederlandse omgeving te starten maar beter voorbereiden kan wel. Daarom vind ik Helder in Verandering belangrijk. Op deze manier krijgt iedereen de kans om zich echt goed voor te bereiden.
Djurving

Wil jij ook je ervaring delen met ons?

Stuur je verhaal/ervaring naar ons bla bla

Scroll naar boven