Wie zijn wij

Voor een goed vertrek naar Nederland

Opgericht door Djurving en Laura Cleofa

We maken graag kennis met u!

Onze reis

In 2023 hielden we een aantal maanden sabbatical op Curaçao. Onze wens om meer voor het eiland te beteken werd groter. We realiseerde ons dat we unieke kennis bezitten over de cultuurverschillen tussen Nederland en Curaçao en dat wat nodig is om in Nederland te integreren.

We zijn al bijna 20 jaar samen en hebben over die tijd ervaringskennis, theoretische kennis en beroepsmatig kennis opgedaan. (Lees meer over onze ervaringen) Dit was het startpunt van Helder in Verandering. Het idee ontstond juist op Curaçao, het had niet passender gekund.

Onze missie

Informatie en advies geven aan Caribische Nederlanders die hun leven in Nederland op willen bouwen.

Onze toekomst

Op de lange termijn willen we met Helder in Verandering naast informatie en advies ook trainingen en hulpverlening bieden zodat integreren in Nederland voor Caribische Nederlanders zo soepel mogelijk verloopt. 

Voor instanties

‘Het is geen geheim dat het ingewikkeld het is om goed te integreren in Nederland. Ondanks vele jaren ervaring hebben we maatschappelijk nog geen gouden sleutel gevonden voor het integreren van eerste, tweede en derde generatie medelanders met verschillende culturele achtergronden.’

Als u zich als hulp- of dienstverlener bezig houdt met mensen die voor het eerst in Nederland komen zult u waarschijnlijk herkennen dat het over veel praktische uitdagingen gaat zoals het vinden van een woning, werk en het regelen van verzekeringen in een bos van organisaties en tussen een wildgroei van informatie. En het lijkt soms met de dag complexer te worden.  Maar goed integreren gaat beslist ook over het leren van nieuwe gewoontes. Met andere woorden: ‘het adopteren van Nederlandse cultuur’. Of het samenvoegen van oude gewoontes (want niemand doet zomaar afstand van eigen normen en waarden) met nieuwe. 

Dat culturele component; wat is in Nederland ‘normaal’ en waarom? Daar besteden we binnen de hulp- en dienstverlening veel minder aandacht aan. Kijkt u uw eigen informatiekanalen er maar eens op na. 

Het leidt er toe dat zelfs Caribische Nederlanders, die de taal en cultuur gedeeltelijk vaak al kennen, een grote uitdaging ervaren bij het opstarten in Nederland. Dit is zonde omdat het onnodig is! 

‘Een goede soepele start van deze medelanders komt ons allemaal ten goede!’

Helder in Verandering bij de Caribische Nederlanders. Door hen middels informatie en advies, aan de hand mee te nemen, in het integratieproces. Met zowel aandacht voor de praktische zaken als voor de cultuurverschillen. 

Ons aanbod is beschikbaar in het Nederlands en in het Papiaments. Zodat de taalbarrière, die er vaak toch meer is dan gedacht, niet het eerste struikelblok hoeft te zijn. 

Heeft u vragen, neemt u gerust contact met ons op via info@helderinverandering.nl

Wij willen jou helpen!

Mijn achtergrond maakt de wens groot om met Helder in Verandering het verschil te maken voor iedere Caribische Nederlander die hier wil komen wonen. Ik heb gezien hoe belangrijk het is om hier een goede start te maken. Met de juiste voorbereiding is het mogelijk! Ik ben trots en blij om u hierbij te mogen helpen. 

Helianthe handtekening (3)

Djurving en Laura Cleofa

Founders Helder in Verandering

Scroll naar boven